Steeds meer organisaties gebruiken DOE (Design Of Experiments) als de methode bij uitstek om op basis van een beperkt aantal experimenten een product of proces te optimaliseren. Hierbij doen ze nagenoeg altijd beroep op "klassieke DOE's", namelijk families van experimentele ontwerpen die zeer uitvoerig beschreven zijn in de literatuur en door de...
Trainingen en opleidingen zijn een absolute noodzaak om bij te blijven en de eigen kennis te verbreden, verdiepen of opnieuw op te frissen. Alleen blijkt het rendement van een opleiding vaak (te) beperkt door het feit dat er geen enkele vorm van nazorg wordt voorzien.
Dat statistische technieken bedrijven helpen om betere beslissingen te nemen, is een evidentie. Toch is statistiek alleen niet voldoende, je hebt ook proceskennis nodig om de vastgestelde verbanden tussen de data juist te interpreteren. Dat bewijst volgend praktijkvoorbeeld.
Dagelijks gebruiken organisaties het woord "experimenteren" in de betekenis van "we proberen iets". Slechts zelden gebruiken we hierbij statistiek. Nochtans kan het ons veel werk besparen, zeer interessante inzichten verschaffen en heel veel financieel voordeel opleveren.
Klachten zijn kansen. Met een degelijk en statistisch onderbouwd klachtenonderzoek kan men een beter inzicht creëren in de variatiebronnen van het productieproces en problemen voor eens en altijd uit de baan ruimen.
Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, weet dat Excel geen statistisch pakket is. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.
In heel wat organisaties wordt product- en proceskwaliteit jammer genoeg nog steeds met een zwart-wit bril bekeken: wanneer het product/de dienst voldoet aan de specificaties is er geen vuiltje aan de lucht, maar wanneer het product/de dienst niet voldoet aan de specificaties is het alle hens aan dek.